Ručně rozdrcené listy a palice (4:1) samičích rostlin konopí nasypeme do kvalitního másla rozpuštěného ve vodní lázni (nejlépe v hrnci s dvojitým dnem na svařování mléka) a za občasného míchání necháme vařit 30 minut. Máslo pak přecedíme přes jemné plátno do sklenice s uzávěrem.
Skladujeme je v lednici nejlépe ve skleněné nádobce s víčkem na závit, maximálně po dobu 2 měsíců.
Použití:
Máslo je možné zamíchat do jídla či nápoje nebo pozřít přímo. Užívat jednou denně večer lžičku másla, nejlépe do čaje před spaním. Dochází-li po konzumaci k pocitu omámení je nutné dávku v prvním týdnu snížit na půl lžičky.
Všechny přísady na těsto ušleháme v míse nebo ručním šlehačem. Pokud plánujete palačinky plnit slanými nádivkami, vynechejte cukr. Nechte 20 minut odstát. Palačinky získají díky mouce tmavězelenou barvu.
Palačinky můžeme polít rozpuštěným máslem, ozdobit šlehačkou a posypat loupaným konopným semínkem.
Droždí polámeme na malé kousky a v misce zaděláme s trochou vlažné vody a lžící konopné mouky. Přikryjeme a necháme stát 5-6 hodin. Do mísy nebo na vál nasypeme obě mouky a dobře promícháme. Ve středu uděláme důlek, do něho po troše lijeme vodu. Vodu vždy zapracujeme vidličkou a pokračujeme, dokud jsme vodu zapracovali do veškeré mouky. Směs postupně spodkem dlaně "mažeme" na desku nebo dno mísy, aby se mouka s vodou pořádně promíchaly a abychom v cestě neměli hrudky. V případě potřeby zopakujeme ještě jednou. Těsto by mělo být středně husté. Necháme 10 minut odstát. Zapracujeme droždí a mícháme minimálně 5 minut. Zapracujeme sůl a dále mícháme 10 až 15 minut. Výsledné těsto má být vláčné a nelepit se. Těsto dáme do mísy, přikryjeme pokličkou nebo fólií a necháme v lednici kynout přes noc. Ráno znovu prohněteme, zformujeme chléb a necháme na teplém místě kynout asi 1,5 hodiny.
Minimálně půl hodiny před pečením vyhřejeme troubu na 200 stupňů. Vložíme do ní plech, na kterém budeme péct chléb. Těsně před pečením do ní vlijeme půl hrnku vody a rychle zavřeme, aby se uvnitř vytvořila vodní pára - chléb bude mít křupavou kůrku. Na vykynutém chlebu uděláme žiletkou zářez, opatrně ho přeneseme na papír na pečení a rychle přemístíme do trouby na vyhřátý plech. Snížíme teplotu na 100 stupňů a pečeme 20-25 minut (chléb má díky konopné mouce tmavší barvu, proto jej sledujeme, aby se nepřipálil). Po vyjmutí přikryjeme vlhkou utěrkou. Krájíme až po vychladnutí.
Troubu předehřejte na 180 stupňů. V míse smíchejte suché přísady. V mixéru nebo druhé míse důkladně smíchejte mokré přísady. Smíchejte dohromady suchou a mokrou směs. Vylijte na vymazaný a moukou vysypaný plech a pečte asi 45 minut. Chléb je hotový když se nelepí na párátko, které do něj zapíchnete. Pro lepší kůrku a vlhčí vnitřek můžete do trouby před pečením vložit ohnivzdornou misku s vodou.
Troubu předehřejte na 190 stupňů. V misce smíchejte ovesné vločky s konopnou moukou, kokosem, práškem do pečiva a sodou. V jiné nádobě důkladně utřete máslo s krystalovým a vanilkovým cukrem. Přidejte vejce, mléko a postupně vločkovou směs. Na vymaštěný plech klademe lžící malé hromádky těsta. Lžící nebo spodkem hrnku vyhlaďte na hrubší placky. Pečte 10-12 minut.
oblíbená směs bylinek (oregano, dobromysl, bazalka a podobně)
konopné, lněné nebo slunečnicové semínka
strouhaný sýr na posypání (nejlépe parmezán)
Postup:
Troubu předehřejte na 180 stupňů. V míse smíchejte suché přísady kromě sýra. V mixéru nebo druhé míse důkladně smíchejte mokré přísady. Smíchejte dohromady. Vylijte na vymazaný a moukou vysypaný plech a pečte asi 45 minut. 10 minut před vyjmutím posypte sýrem. Chléb je hotový když se nelepí na párátko, které do něj zapíchnete.
Necháme si naklíčit neloupaná konopná semínka (přibližně 3 dny). Po naklíčení nahladko rozmixujeme s olejem / máslem, švestkami, rozinkami a medem. Podle chuti přidáme skořici. Natíráme na sladké pečivo nebo toasty.
Za stálého míchání osmahneme semínka na suché pánvi - cca 1 minutu, dokud nezačnou některé z nich pukat. Pozor, semínka velmi snadno chytnou a mohou i hořet, proto je hned po upražení přesypte z pánve do mísy. Když vychladnou, poklepejte je na dřevěném prkénku. Foukáním oddělte vnitřek semínka od hnědých slupek. Nakonec ponořte semínka do vody, a vyberte zbylé slupky, které vyplouvají na povrch. Směs zasypte cukrem a vanilkovým cukrem a uvařte. Při vaření vypluje "žulfa" na povrch: seberte ji do misky. Vypracujte těsto z mouky, soli a tolik vody, aby bylo vláčné. Vypracujte kuličky, rozválejte na tenké placky velké asi jako talíř a rychle upečte na suché plotně nebo v troubě. Když vychladnou, pokapejte je sirupem, který zůstal v hrnci po odebrání žulfy, na sirup natřete žulfu, a na to položte další placku. Na konci budete mít vícevrstvý "dort". Do nádivky nebo na horu můžete přidat i vlašské ořechy.
1 / 2 šálku sušených rajčat (jen na červené pesto)
3 - 5 PL konopného oleje Hemp
sůl a čerstvě nadrcený pepř dle chuti
Postup:
Rozmixujte očištěno bazalkové listy, postupně přidejte konopná semínka, sýr, česnek, citronovou šťávu a 1 lžíci konopného oleje. Mixujte, dokud se směs konzistencí nepodobá pestu. Podle chuti přidávejte zbytek oleje, osolte a opepřete.
Pokud máte rádi červené pesto, před přidáním oleje vmixujte do směsi 1 / 2 šálku sušených rajčat. Pokud máte rádi jemnější chuť, použijte loupané semínka místo neloupaných.
Důležité upozornění: konopný olej a výrobky z něj skladujte na tmavém a chladném místě, nejlépe v chladničce v neprůhledné nádobě. Působením tepla a světla olej rychle oxiduje, čímž se mění jeho barva i chuť. Nesprávně skladovaný olej má hořkou chuť a výrazně žlutou barvu.
Libovolné množství semínek propláchněte vodou a poté je nechte namočené ve vodě asi jeden den, dokud některá semínka neprasknou a objeví se bílé klíčky (průběžně proplachujte). Pak semínka přeceďte, nasypte do výkonného stolního mixéru a přidejte pitnou vodu (cca 1,5 dílů vody na 1 díl semínek). Rozmixujte na vysoký výkon až zbyde jen bílé "mléko" a slupky. Pak přeceďte přes jemné sítko. Hotové mléko můžete přisladit medem nebo dále mixovat s ovocem (např. banány) v lahodné koktejly.
Přes sítko zalijeme sušené konopné listy vroucí vodou a necháme dvě minuty louhovat. Podle chuti si přidáme cukr nebo med. Med nesmíte vystavit teplotě nad 46 °C (zničila by se většina enzymů a vitamínů).
Čaj je psychicky prakticky neaktivní, protože kanabinoidy se ve vodě rozpouštějí jen absolutně minimálně. Má dobré podpůrné účinky při léčbě jinými konopnými preparáty.
Přísady:
2g směs palic a listů konopí v poměru 1:4
lžička másla
med
Silnější varianta:
Jelikož se THC velmi špatně extrahuje ve vodě, musíme pro dosažení maximálního účinku provést následující přípravu:
Nadrcené konopí nasypeme do pekáče a dáme na 10 minut do trouby předehřáté na 100°C. Poté nasypeme do kovového hrnku, přidáme lžičku másla a pozvolna vaříme dalších 15 minut. Poté přecedíme přes sítko, dosladíme medem a můžeme pít. Nápoj bez přídavku cukru lze skladovat až týden v uzavřené láhvi v lednici.